Low maintenance courtyard

The brief for this garden was to design a space for relaxing with the minimal amount of work.

The 5 x 5m garden was completely dwarfed by several large shrubs and a huge conifer and a raised manhole cover in the centre of the garden, caused a problem with seating.

Before
After
Low Maintenance Courtyard Before 2 The conifer was removed to allow light into the garden.I designed a curved raised bed to fit neatly along the rear fence which included a built in seat that opens up to reveal a sandpit for the clients’ grandchildren. Low Maintenance Courtyard After 2
 Low Maintenance Courtyard Before 1 A circular paved area was constructed with setts and gravel was used to provide a contrast to the paving.The plants were carefully chosen to suit the size of the garden & to attract wildlife.  Low Maintenance Courtyard After

More from the portfolio

  • To find out more about my garden design and advice services or if you would like to arrange a visit, please contact me: